Nangijala

Nangijala

Smällarupproret!!

VovvarnaPosted by Caroline 30 Dec, 2008 19:32:12

Blog Image

Varje år utsätts tusentals djur för onödigt lidande, hundratals personer drabbas av fyrverkeriolyckor med avsprängda fingrar, hörsel- och ögonskador som följd.

Uppmanar ALLA människor som har ett samvete att stödja Smällarupproret!

http://www.antismallarupproret.se/

SNÄLLA SPRID DETTA VIDARE PÅ DIN BLOGG/HEMSIDA, VAR MED OCH STÖD SMÄLLARUPPRORET GENOM ATT VISA ATT DU OCKSÅ BRYR DIG!

Mer info... (text från hemsidan: http://www.antismallarupproret.se/)
"Omkring en tredjedel av våra 800 000 hundar är skotträdda och har farit illa av smällare. 35 000 behöver medicinering med psykofarmaka varje gång smällandet brakat lös. Det har förvandlat trevliga högtider till en plåga för såväl hundar som deras ägare. Men inte bara hundar har farit illa av smällare. Mellan 400 och 500 personer har skadats fysiskt så illa av smällare och fyrverkeripjäser att de måste uppsöka akutsjukvård. De flesta av dem har varit barn och ungdomar. Hur många som skadats lindrigare och kunnat tas om hand på vårdcentraler eller i hemmet vet vi inte.

Utöver dessa skador har omkring 3000 ungdomar fått hörselskador varje år på grund av smällare. Många flyktingar från krigsdrabbade länder har upplevt ljuden av smällare som mycket oroväckande liksom en del äldre människor. Med detta beslut sällar sig Sverige till de allt fler länder som har förbjudit smällare. I Norden har de övriga länderna förbud sedan tidigare. När väl förbudet efterlevs kommer det att innebära minskat lidande för såväl djur som människor och att samhället besparas onödiga kostnader." författare:/Gunnar Löfberg

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post300

Stor Klas och Lill Klas

VovvarnaPosted by Caroline 25 Sep, 2008 23:40:48

Pojkarna ligger jämt brevid varann så fort chansen finns. Chippen tyr sig till Ludde och Ludde har som vanligt tagit på sig en beskyddar-roll. Lika så han gjorde med sin syste Ines när hon levde, skyddade henne med allt han hade.

Bästa Chippen vet är när han kan kura ihop sig vid magen på Ludde, speciellt när de vart ute på morgonen och Chippen är lite blöt och kulen efter promenaden.

Blog Image

Blog Image

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post186

Visst förlåter jag dig matte...

VovvarnaPosted by Caroline 18 Sep, 2008 22:56:46

Åter igen... tänk om alla människor tänkte sig för innan de skaffade sig djur...

Visst förlåter jag dig matte...

Jag förlåter Dig, matte,
för att du ljög för min uppfödare
när Du köpte mig
och påstod att Du skulle vara hemma
och sköta mig

Jag förlåter Dig, matte,
för att Du sedan lämnade mig ensam
i min otrygghet
elva timmar om dagen
Jag förlåter Dig, matte,
för alla hårda ord
när någon granne klagat över att jag tjutit
efter Dig i min längtan

Jag förlåter Dig, matte,
för Din ilska över söndertuggade skor,
möbler och kläder
som jag tröstat mig med
i min ensamhet

Jag förlåter Dig, matte,
för Din falska stolthet och efoism,
som fått Dig att avstå från
att söka ett nytt, hundvänligare
hem åt mig

Jag förlåter Dig, matte,
för Din oförstående inställning
till hundars liv...

Jag älskar Dig, matte
men älskar Du mig?

Författare: okänd

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post178

Ludde

VovvarnaPosted by Caroline 18 Sep, 2008 22:36:34

Blog Image

Ludde är oxå okej nu. Slutade med tratten efter 6 dagar (eller nätter för han hade bara den på natten) han rörde inte såret och det var så fint läkt redan efter de dagarna.

Måste säga att jag är imponerad över detta sår, med vad och hur de hade sytt ihop det vet jag ej. Men inga stygn skulle tas som man i normala fall alltid tar bort efter 10-14 dagar. Man såg knapp vart de skurit upp och sytt igen, precis lika fint som de gjort plastikirurgi.

Nu återstår bara svaret från labb på det som togs bort...

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post177

Chippen

VovvarnaPosted by Caroline 18 Sep, 2008 22:26:08

Blog Image

Nu har mitt "Gryn-gryn" blivit av med sitt envisa Hotspot. Har vart ett litet sår kvar nu i en vecka men nu verkar det borta helt. Så himla skönt, för han har extremt ont verkar det som när han har det. Vetrinärerna säger att det får extremt ont av det och det verkar stämma.

Måste åka till apoteket och köpa hem ny asolsprit att ha hemma till nästa gång det dyker upp, så man kan tvätta rent direkt han får det. Gäller att ha ett lager bandage och grejjor hemma till hundarna också om det blir något med dem.

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post176

Chippen

VovvarnaPosted by Caroline 05 Sep, 2008 14:14:18

Nu har Chippen lyckats få ett envist Hot Spot igen. Tänkte att jag skulle anteckna ner när han får dem och se om det finns något sammanhang.

Jag har misstänkt väderskifte vid vinter, vår, sommar och höst. Nu är ju helt klart hösten på ingående med stora steg och det blir råare, fuktigare än vanligt... Nu har vädret vart växlande med regn ibland på nätter och många dagar på förmiddagar och sen blivit sol och fin på eftermiddagar och kväll.

Så nu blir det ut till mor och klippa rent honom med klippmaskinen och pyssla om det varje morgon och kväll. Men nu mer brukar jag få stopp på det rätt fort då jag vet att han det återkommande och har honom under kontroll hela tiden. Ju fortare man hittar det och kan behandla det dessto lättare går det och dessto mindre ont verkar det göra.

Det är ruskigt vart fort det utvecklas så gäller att hitta det i tid. Jag brukar känna en speciell lukt av Chippen innan själva eksemet kommer och den kände jag i går kväll. I morse när jag såg att det blivit ett eksem så var det som en 50 öring. Hade man nu missat detta idag och han hade gått ett dygn till så hade det garanterat vart som min handflata i morgon.

Jag har ju tur att det alltid kommer på samma stället på Chippen. Det dyker alltid upp på kinden strax neranför örat. Det gör ju saken lättare att hålla koll på.

Hot Spot har många namn, bla Akut Dermatit, Fukteksem eller då Hot Spot.

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post149

Ont efter operationen

VovvarnaPosted by Caroline 03 Sep, 2008 22:04:05

Blog Image

Operationen hade gått jättebra men när vi hämtade Ludde så var han alldelens groggy. Han höll på att ramla när han stolt skulle slänga upp benet och kissa påväg till bilen, jag blev tvungen och hålla en hand under magen så han inte skulle "drösa" i backen. Det fanns inte så mycket kommunikation mellan framdelen, bakdelen och hjärnan.

Narkos och Ludde är inte så bra kombination då han alltid är flummig och klumpig redan innan han får narkos. Så han blir ju rätt ordentligt klantigt när han kommer från Djursjukhuset och vart sövd. Inte första gången man får hålla i honom för att han ska hålla sig på alla fyra. Lika har det vart när man haft honom inlämnad för borttagning av tandsten.

Ont har han ordentligt i alla fall, han gnyr och låter på olika sätt hela tiden trots smärtlindring. Han är som en klisterlapp på mig och vill inte vara någon annan stans än där jag är, så jag och Ludde sover i vardagsrummet för tillfället.

Har bäddat en jättemjuk stor bädd med kuddar och annat mysigt på vilket han verkar trivas men han kan inte riktigt koppla av pga värken.

Just nu verkar det vara lite bättre men inte länge. Han blir bättre efter ca 2 timmar han fått tabletten och slutar att gny i 2 timmar men sen är det igång igen *suck*.

Jag är ingen blödig person men har svårt när hundarna inte mår bra och har ont, när man inte kan hjälpa dem som i detta tillfälle. Man har bara denna medicin och de kan inte få mer än 1 tablett morgon och 1 tablett kväll.

Men hoppas det skall ha lugnat sig i morgon och vända till det bättre.

 • Comments(2)//bloggen.lanjelin.se/#post146

Opertation i morgon för Ludde

VovvarnaPosted by Caroline 01 Sep, 2008 23:27:33

Då var det äntligen dags för Ludde och bli av med det onda. Ska lämna honom på Strömsholm i morgon bitti kl.8.15 men imorgon så de börjar inte operera för ens kl.13.00 pådagen. Så får fömodligen hämta honom senare på kvällen.

Under tiden så är det också dags för 7 månaders kontroll för Inez så det blir hem och vända sen till TVC kl.10.00.

Så det blir en riktig farande dag i morgon...

Under dagen sen när vi kommit hem så blir det till att städa golv och bädda en ren bädd tills Ludde kommer hem. Så han har rent att ligga på, vill i den mån man kan undvika så det inte blir infektion i såret.

Så jag och Ludde kommer sova i vardagsrummet den första tiden tills han kvivknat till igen.

Nu blir det att natta kudde så jag kvicknar till inför morgondagen då det blir att ta sig upp tidigt vilket min kropp aldrig gillar. Den brukar göra det bästa för att göra livet surt när man måste försöka komma igång tidigt. Man är stel och har värk och för det mesta synrubbningar på morgonen så man får alltid försöka gå upp en bra stund innan man ska iväg så kroppen hinner komma igång lite.

Blog Image

Natti natti

 • Comments(0)//bloggen.lanjelin.se/#post143

Ludde behöver operation

VovvarnaPosted by Caroline 26 Aug, 2008 21:26:28

Blog ImageIgår måndag så fick vi svar vid ultrat att prostatan var ordentligt förstorad och att det var problem med framför allt ena testikeln.

Så det blir operation i nästa vecka, tyvärr inte för ens då. Man skulle ju velat att det blivit tidigare då han har så ont och inte kan äta värktabletter hur länge som hellst då magen och slemhinnor blir kraftigt påverkade av det.

Men men det fanns helt enkelt inte någon anna tid, de försökte skaka fram en tidigare men var tydligen omöjligt.

 • Comments(2)//bloggen.lanjelin.se/#post128

Ludde dålig...

VovvarnaPosted by Caroline 21 Aug, 2008 23:09:46

Blog ImageIdag blev inte dagen som tänkt... Helt plötsligt började Ludde beté sig konstigt. När han legat och sovit och reste sig upp så "stapplade" han fram som om han hade ben av cement, samtidigt som han böjer kroppen som en ostbåge (inte kutar rygg utan böjer sig åt sidan) och går snett på ett konstigt sätt.

Han går in en båge tills han kommer till vårat köksbord och där stannar han och lutar sig mot det. Sedan går han i sidled tills han kommer till hallväggen och den lutar han sig mot samtidigt som han fortsätter att gå...

Ja han betér sig hur konstigt som hellst. Jag blev ju livrädd när han var så konstig men det lättade lite grann en efter ca 5 min men han gick fortfarande böjd som en ostbåge och spände sig men gick rakt i alla fall. Han spände nacken och hade ner underkäken mot bröstkorgen samtidigt... Blev rädd att han hade fått diskbråck, så de blev till och ringa Strömsholm.

De misstänkte samma sak och tyckte vi skulle komma in direkt med honom, så vi åkte in och de hade kaos vilket vi hade blivit varnade om innan att det var helt fullt där ute och många kritiska fall på väg in.

Men vi hann bara sätta oss så kom en sköterska ut och pratade med oss och sen dröjde det max 15 min så fick vi komma in. Förvånade som vi var. Men de ser nog rätt akut på diskbråck eftersom det kan leda till förlamning. Kanske därför det gick snabbt som attans.

Vetrinären kände igenom honom, ryggrad och alla leder och kollade reflexer men han sa han inte ett pip. De gjorde allt och han sa inget som vanligt så det är omöjligt att ställa diagnos på honom. Hon kände på prostatan och analsäckar och då brukar alla hundar reagera även om de inte har problem med det sa vetrinären MEN inte Ludde...

Slutade med att de tog en vanlig röntgen på magen för att se om det var något där som kunde va problemet. Även ryggrade kom med i samma plåt men inget diskbråck som tur var. De misstänker att han iaf har problem med prostatan. Den såg förstorad ut på plåten. Det är svårt att de på vanlig rönten och de gör ultraljud vanligtvis när de kollar den. Men iom att det var kväller så hade de stängt så vi fick tid på mådag den 25 att göra ett ultraljud.

Vi fick åka hem med en slut Ludde som vägrar ligga eller sitta på hela tiden vi var där, han stod upp och trampade runt hela tiden. Han fick Smärtstillande/ infammationshämmade tabletter och pencillin.

Så nu ska vi försöka sova hur det ska fungera, han vill fortfande inte ligga trots smärtlindrande tabletter Rimadyl som vanligtvis är kanon bra. Brukar alltid hjälpa mot värk när de är opererade och sånt. Men nu är det äver 1 timme sen Ludde fick sin tablett och den verkar inte hjälpt nämnvärt eftersom han inte vill ligga ännu utan bara ränner och piper...

Ska lägga mig hos honom nu och se om det kan gå och få honom och koppla av. Natti natti

 • Comments(1)//bloggen.lanjelin.se/#post123

Hur kunde DU?!?!

VovvarnaPosted by Caroline 13 Aug, 2008 22:13:44

Ta Er tid att läsa detta!! Tyvärr så är detta verkligheten för många djur inte bara hundar...

________________________________________________________________

Hur kunde du?!

När jag var valp, underhöll jag dig med mina egenheter och fick dig att skratta.
Du kallade mig ditt barn, och trots antalet skor jag tuggade sönder och några totalförstörda kuddar, blev jag din allra bästa vän. När jag var "dum" hund, pekade du ditt finger mot mig och frågade: "Hur kunde du?" - men sen veknade du och la mig på rygg och gosade med mig.

Det tog ett litet längre tag för mig att bli rumsren än väntat, för du hade väldigt mycket att göra, men vi klarade av det tillsammans. Jag kommer ihåg nätterna när jag låg tätt vid din sida och lyssnade på ditt snarkande, lyssnade på dina lugna andetag och hemliga drömmar, och jag tänkte att livet kan inte bli mer perfekt än så här. Vi gick långa promenader i parkerna, åkte långa bilturer och stannade för att äta glass. ( jag fick våfflan, för "glass är inte bra för hundar" sa du ), jag tog långa tupplurar i solen då jag väntade på att du skulle komma hem vid slutet av dagen.

Så småningom började du spendera mer tid på arbetet och du satsade på din karriär, och la mycket tid på att leta efter en människovän. Jag väntade tålmodigt, tröstade ditt brustna hjärt och förstod din besvikelser, klagade aldrig på dåliga beslut, jag viftade på svansen och visade glädje då du kom hem, och jag blev lycklig för din skull när du blev kär.

Hon, numera din fru, är inte en "hundmänniska", men trots det välkomnade jag henne till vårt hem, visade henne tillit och lydde henne. Jag var lycklig därför att du var lycklig. Sen kom människobarnen, och jag delade din glädje och lycka. Jag var fascinerad över deras små fingrar, hur dom luktade, och jag ville ta hand om dem också. Det var bara det att hon och du var oroliga att jag skulle skada dom, och jag tillbringade mesta tiden förvisad till ett annat rum eller en hundbur. Åh, som jag ville älska dom, men jag blev "fånge i kärleken".

När dom blev äldre blev jag deras vän. Dom hängde i min päls då de försökte stå på egna ben, petade med fingrarna i mina ögon, undersökte mina öron, kysste mig på nosen. Jag älskade allt som hade med dom att göra och deras beröringar, ditt kel med mig var numera så sällsynt - och jag skulle försvara dem med mitt liv om det så behövdes. Jag smög ner i deras sängar om natten och lyssnade till deras oroliga andetag och hemliga drömmar, och tillsammans väntade vi på ljudet av din bil på uppfarten.

Det var tider då andra frågade om din hund, och du visade stolt det foto av mig som du bevarade i din plånbok och berättade historier om mig. De senaste ren svarade du bara "ja" och bytte sedan samtalsämne. Jag hade gått ifrån att vara din hund till bara en hund, och du undvek alla kostnader som hade med mig att göra.

Nu har du en ny karriärmöjlighet i en annan stad, och du och de skall flytta till en lägenhet där inte husdjur är välkomna. Du har tagit det rätta beslutet för din familj, men det fanns en tid då jag var din enda familj. Jag var jätteglad över bilturen (precis som i början av vårt förhållande) tills vi kom fram till djurhemmet. Det luktade hund och katt, rädsla och hopplöshet. Du skrev under lite papper och sa: "Jag vet att ni kommer att hitta ett fint hem till henne."Dom skakde sina huvuden och gav dig en ansträngd blick. Dom inser att för en medelålders hund, även med papper så är det nästan omöjligt. Du var tvungen att ansträngt rycka din sons händer från min päls medan han skrek: "Nej pappa !!! Snälla låt dem inte ta min hund!" Och du var orolig för honom, ch vilken hemsk erfarenhet du precis gett honom angående lojalitet, vänskap och respekt för liv! Du gav mig en avskedsklapp på huvudet, undvek mina ögon, och artigt vägrade du ta mitt halsband och koppel med dig. Du hade en tid att passa, och nu har jag en också.

Efter att du gått sa de snälla flickorna att du säkert visste om att du skulle behöva lämna bort mig för flera månader sen, men att du inte gjort några försök att hitta ett bra och mysigt hem. Dom skakade sina huvuden och sa: "Hur kunde du?"

De är så snälla mot oss som deras upptagna scheman tillåter. Dom matar oss, naturligtvis, men jag tappade aptiten för flera dagar sedan. I början då någon passerade min bur, pirrade det i magen och jag tänkte och hoppades att allt detta bara var en ond dröm och att du kommit tillbaka för att hämta mig, eller så hoppades jag att det var någon som kunde rädda mig. När jag förstod att jag inte kunde konkurrera med den glädje de söta valparna visade så gav jag upp och satte mig i ett hörn och väntade.

Jag hörde fotsteg från korridoren när hon kom till mig i slutet av dagen, och jag följde henne snällt genom korridoren till ett annat rum. Ett obehagligt tyst och tomt rum. Hon satte mig på ett bord och smekte mina öron, och sa till mig att jag inte behövde oroa mig. Mitt hjärta dunkade av förväntan och spänning för vad som skulle hända, men det var också en känsla av lättnad. " Kärlekens fånge " hade nu nått slutet. Jag var orolig för henne, sådan är min natur. Bördan vägde tungt för henne, och det känner jag till, på samma vis som jag kände till alla dina sinnesstämningar. Försiktigt band hon ett band runt mina framben samtidigt som en tår föll längs hennes kind. Jag slickade hennes hand på samma vis som jag brukade trösta dig för många år sedan. Vant stack hon in nålen i min åder. När jag kände sticket och den kalla vätska som for genom min kropp, la jag mig tröttsamt ner, såg in i hennes vänliga ögon och mumlade: "Hur kunde du?"

Kanske förstod hon mitt hundspråk för hon sa "Jag är så ledsen." Hon kramade mig, och förklarade snabbt att det var hennes jobb att se till att jag kom till en bättre plats, där jag aldrig mer skulle bli ignorerad, slagen, övergiven, eller behöva försvara mig själv -en plats med myckt kärlek och ljus, så väldigt annorlunda än den här platsen på jorden. Och med den sista lilla kraften jag hade försökte jag visa henne genom att vifta på svansen att mitt: "Hur kunde du?" inte var riktat mot henne. Det var dig min älskade husse, jag tänkte på. Jag glömmer dig aldrig och kommer att vänta på dig i all framtid. Måtte alla i ditt liv fortsätta att visa dig så mycket lojalitet.

__________________________________________________________________

Några ord från författaren:

Om "Hur kunde du?" fått dig att gråta när du läste det, som det fick mig att göra när jag skrev det, därför att det är den sammansatta historien av miljoner av "ägda" husdjur som dör varje år i amerikanska och kanadensiska djurgårdar.

Den som vill ha denna text är välkommen att använda den för icke kommersiellt bruk, så länge copyrighten respekteras.

Hjälp oss att informera, på hemsidor, i tidningar, på djurgårdar och veterinärklinikernas anslagstavlor.

Tala om att det beslut man tar att skaffa ett husdjur i familjen är ett viktigt beslut med ansvar för ett liv, att djur förtjänar vår kärlek och omtanke, att finna ett nytt hem för vårt husdjur är vårt ansvar och om vi behöver hjälp med omplacering finns goda råd och stöd att få hos olika djurskyddsföreningar. Att allt liv är värdefullt.

Gör en insats för att stoppa dödandet och uppmuntra steriliserings- och kastreringskampanjer i avsikt att förhindra oönskade djur.

-Jim Willis, © Jim Willis

 • Comments(1)//bloggen.lanjelin.se/#post106

Liten säng, stor nog...

VovvarnaPosted by Caroline 18 Jun, 2008 00:13:36

Bild ett: När sängen är upptagen går jag till mamma och lånar hennes amingskudde för den är så mjuk och go.

Bild två o tre: Cippens säng är då inte stor men både Ludde och Lessi lyckas klämma sig ner i den. Nåja... Ludde är inte lika smidig som Lessi... hon är expert på att rulla ihop sig som en kanelbulle...

Bild fyra: Chippen har äntligen lyckats "lånat" sin egna säng....

 • Comments(2)//bloggen.lanjelin.se/#post36